Οι καρωτίδες είναι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά προς το κεφάλι. Σε κάθε πλευρά του τραχήλου υπάρχει μία καρωτίδα (μία δεξιά και μία αριστερά), η οποία διχάζεται σε έσω και έξω καρωτίδα. Οι έσω καρωτίδες παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο, ενώ οι έξω καρωτίδες παρέχουν αίμα στο πρόσωπο και το κρανίο. Ως εκ τούτου, η καρωτίδα που μας ενδιαφέρει είναι η έσω καρωτίδα, καθώς αυτή είναι που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο.
Στένωση καρωτίδας πριν και μετά από διαδερμική αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent
ΤΙ EIΝΑΙ Η ΚΑΡΩΤΙΔΙΚH ΣΤEΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤI ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦEΡΕΙ;
Η καρωτιδική στένωση είναι, συνήθως, μία εκδήλωση της αρτηριοσκλήρυνσης, κατά την οποία αναπτύσσεται μία στένωση (αθηρωματική πλάκα) στην αρχή της έσω καρωτίδας. Η στένωση αυτή μπορεί να περιορίσει την αιμάτωση του εγκεφάλου, αν και συνήθως αυτό δεν συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος παίρνει αίμα από άλλες τρεις αρτηρίες: την ετερόπλευρη έσω καρωτίδα και δύο σπονδυλικές αρτηρίες. Το πρόβλημα συνήθως είναι ότι θρόμβοι από την επιφάνεια της αθηρωματικής πλάκας ή και μικρά κομμάτια από αυτή μπορεί να αποσπαστούν και να βουλώσουν κάποια αρτηρία εντός του εγκεφάλου, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.
ΠΟΥ ΟΦΕIΛΕΤΑΙ Η ΣΤEΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΩΤIΔΩΝ;
Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρωτιδικής στένωσης είναι:
Δευτερεύοντες παράγοντες κινδύνου είναι:
ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ;
Οι κλινικές εκδηλώσεις της καρωτιδικής στένωσης κυμαίνονται από ένα ασυμπτωματικό φύσημα μέχρι ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα συμπτώματα ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτώνται από την αρτηρία που έχει αποφραχθεί και μπορεί να περιλαμβάνουν:
ΠΩΣ ΤΙΘΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ;
Το έγχρωμο υπερηχογράφημα (Triplex) αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση και την εκτίμηση του βαθμού της καρωτιδικής στένωσης, ενώ περαιτέρω έλεγχος με αγγειογραφία (ψηφιακή, μαγνητική ή αξονική) απαιτείται μόνο σε περιπτώσεις που τα αποτελέσματα του εγχρώμου υπερηχογραφήματος είναι ασαφή.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ
Α. Συντηρητική αγωγή
Η συντηρητική αγωγή σε ασθενείς με καρωτιδική στένωση περιλαμβάνει τα αντιαιμοπεταλιακά, τις στατίνες και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.
Αντιαιμοπεταλιακή αγωγή
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας, όλοι οι ασθενείς με συμπτωματική καρωτιδική στένωση καθώς και εκείνοι με ασυμπτωματική καρωτιδική στένωση >50% θα πρέπει να λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακή αγωγή. Εναλλακτικές επιλογές αντιαιμοπεταλιακών αποτελούν το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη), ο συνδυασμός ακετυλοσαλικυλικού οξέος και διπυριδαμόλης, και η κλοπιδογκρέλη.
Στατίνες
Ασθενείς με συμπτωματική καρωτιδική στένωση ή ασυμπτωματική καρωτιδική στένωση >50%, θα πρέπει να έχουν επίπεδα LDL-χοληστερόλης <100 mg/dL. Τα επίπεδα LDL-χοληστερόλης θα πρέπει να είναι ακόμη χαμηλότερα (<70 mg/dL) για τους πολύ υψηλού κινδύνου ασθενείς. Στους ασθενείς αυτούς περιλαμβάνονται εκείνοι με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο (π.χ. συμπτωματική καρωτιδική στένωση) και 1) πολλαπλούς μείζονες παράγοντες κινδύνου (ιδιαίτερα σακχαρώδη διαβήτη), 2) σοβαρούς και μη καλά ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου (ιδιαίτερα συνεχιζόμενο κάπνισμα) ή 3) πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου.
Αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου
Β. Επεμβατική αποκατάσταση
Η επεμβατική αποκατάσταση της καρωτιδικής στένωσης έχει ένδειξη σε συμπτωματικές καρωτιδικές στενώσεις >50% και σε ασυμπτωματικές καρωτιδικές στενώσεις >70%. Η επεμβατική αποκατάσταση περιλαμβάνει δύο τεχνικές: την ανοικτή χειρουργική μέθοδο (καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή) και την ενδαγγειακή μέθοδο (διαδερμική αγγειοπλαστική με τοποθέτηση ενδονάρθηκα).
Στην περίπτωση της καρωτιδικής ενδαρτηρεκτομής γίνεται μία τομή στον τράχηλο μήκους περίπου 8 cm, ανοίγεται η καρωτίδα, καθαρίζεται και ξανακλείνει (συρράπτεται). Στην περίπτωση της ενδαγγειακής αντιμετώπισης εισάγεται ένα μπαλόνι, συνήθως μέσω της μηριαίας αρτηρίας, στην περιοχή της στένωσης, φουσκώνει και ανοίγει τη στένωση. Ένα μεταλλικό πλέγμα (stent) τοποθετείται πάντα προκειμένου να διατηρηθεί η αρτηρία ανοικτή.
Πλεονεκτήματα της αγγειοπλαστικής αποτελούν η αποφυγή χειρουργικής τομής, η εκτέλεση της επέμβασης υπό τοπική αναισθησία, η δυνατότητα παρακολούθησης της νευρολογικής κατάστασης του ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης και η αποφυγή κάκωσης κρανιακών νεύρων. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος μικρά κομμάτια από την αθηρωματική πλάκα να αποσπαστούν και να εμβολίσουν αρτηρίες του εγκεφάλου. Για την αποφυγή αυτού του κινδύνου χρησιμοποιούνται διάφορα συστήματα εγκεφαλικής προστασίας. Το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο σύστημα εγκεφαλικής προστασίας είναι ένα φίλτρο που τοποθετείται περιφερικά της στένωσης με σκοπό να εγκλωβίσει τα πιθανά έμβολα.